Rättegångsdagen
Brottsutsatt (målsägande), den misstänkte och vittnen kallas till tingsrätten. Det är viktigt att man infinner sig i god tid före rättegången, cirka 15-20 min innan.
Stödjare från Brottsofferjouren finns på plats för att hjälpa brottsutsatta, vittnen och anhöriga med det praktiska, frågor, information och stöd inför rättegången. Har du frågor, behov av information eller stöd – sök upp stödjaren. Du hittar stödjaren i vänthallarna på domstolen. Personen kännetecknas av att den har en skylt på bröstet där det står ”Stödjare”.
Vad gör jag om jag blir sjuk eller är försenad på rättegångsdagen?
Om du inte kan komma på rättegångsdagen måste du ha ett gilltigt skäl. Om du blir sjuk, kräver domstolen alltid ett giltigt läkarintyg.
Om man av något skäl blir försenad ex fastnar i trafiken är det viktigt att man ringer domstolen och meddelar om sin försening. Ibland kan de vänta, men ibland får man ställa in rättegången.
Om man inte har ett giltigt skäl kan man bli tvungen att betala för den inställda rättegången eller bli hämtad av polisen.
Säkerhetskontrollen
När man kommer in genom entrén måste man gå igenom en säkerhetskontroll. En säkerhetskontroll görs i alla domstolar i Sverige. Säkerhetskontrollen liknar den kontroll som görs på flygplatser. Här får du ta av dig alla ytterkläder och väskor som röntgas, medan du får gå igenom en metalldetektor.
Vänta i väntsalen
Du väntar utanför rättegångssalen i väntsalen. Det är här du kan träffa på stödjarna som kan ge stöd och information. Om du tycker det är obehagligt att vänta i samma väntsal som den misstänkte kan du som är brottsoffer, vittne och anhörig få möjlighet att vänta i Brottsofferjourens väntrum.
Upprop
När rättegången ska börja ropar rätten in dig till tingsrättsalen. Ibland kan rättegången bli försenad. Det kan bero på att rättegången innan blev försenad, du ska inte gå därifrån även om du har fått vänta länge. Om du är osäker på vad som har hänt, kan du fråga vittnesstödet eller ordningsvakterna som kan hjälpa dig.
Om du är vittne ska du inte följa med in när rättegången börjar, utan du ska vänta utanför tills rätten ropar upp ditt namn och kallar in dig.
Medhörning
Om du som vittne är så rädd att du inte vågar berätta om det du har utsatts för kan du begära medhöring. Det innebär att den misstänkte får gå ut från tingsrättssalen och sitta i ett annat rum, när du ska berätta om händelsen. Den misstänkte kan fortfarande höra det du säger.
Om du vill ha medhörning måste du kontakta ditt målsägandebiträde, domstolen eller åklagaren så fort som möjligt. Det är domstolen som beslutar om medhörning ska få ske och det är inte säkert du blir beviljad detta. Beslutet tas oftast inte förrän på rättegångsdagen.