Vittne
Att vittna
Att bevittna ett brott kan upplevas som obehagligt. Det kan uppkomma flera frågetecken kring vad ett vittne bör göra. Flera inslag av rättsprocessen kan vara nervösa. Det kan exempelvis handla om att lämna information till polisen eller att vittna under en rättegång.
Att bevittna ett brott påverkar olika människor olika mycket och på olika sätt. Personlighet, livssituation och tidigare erfarenheter har betydelse för hur vi tänker och känner när något händer i vår närhet. Brottsofferjouren arbetar för att hjälpa människor i dessa situationer.
Vad kan Brottsofferjouren hjälpa med?
Du kan få samtalsstöd från oss från dagen då du bevittnar en händelse, får höra talas om något som hänt etc. Det stödet ges av våra stödjare som är vana vid att prata om brott, brottsutsatthet ur vittnets perspektiv samt rättsprocess. Går ärendet så långt som till domstol finns våra stödjare i domstol på plats på våra tre domstolar och erbjuder information, stöd och hjälp till vittnen. Vi strävar efter att alltid ha en stödjare på plats på domstolen, men vill du garanterat ha stöd på plats rekommenderar vi dig att ringa vårt kontor senast två dygn innan rättegången.
Stödjaren känns igen genom att de bär en namnbricka med ordet ”Stödjare” på bröstet och befinner sig ofta någonstans i väntsalarna på tingsrätten.
Vi erbjuder:
- Någon att tala med inför och efter rättegången
- Någon som kan följa med dig in i salen när du ska avlägga ditt vittnesmål
- Råd och stöd
- Information om hur rättegången går till
- Information om din rätt till ersättning m.m
- Möjlighet att få sitta avskilt innan vittnesmål
All hjälp är kostnadsfri och alla som arbetar vid jouren har avgett tystnadslöfte.