Förundersökning
När en anmälan om brott kommer in så ska Polisen eller åklagaren fatta beslut om en utredning om brottet ska påbörjas, eller inte. Utredningen kallas förundersökning.
Förhör
Förundersökningen syftar till att utreda den anmälda händelsen och hitta gärningsmannen. Polisen genomför förhör med vittnen, brottsoffret och den misstänkte. Även anhöriga, grannar, arbetsgivare och vänner till både den misstänkte och brottsoffret kan förhöras. Du har rätt att ha med dig en stödperson till förhöret om du tycker det är obehagligt, under förutsättning att det inte skadar förundersökningen (23 kap 10 § 5 st Rättegångsbalken.)
Bevis
Det är viktigt att du dokumenterar de bevis du har för att brottet har begåtts. Även om ingen misstänker att du ljuger om brottet, måste det finnas bevis som håller vid en domstolsprövning, (även om gärningsmannen har erkänt brottet). Åklagaren och Polisen är ansvarig för bevisningen och om du har bevis för brottet bör du lämna in det till polisen som utreder ditt fall. Kom ihåg! Även om du inte tycker att ditt bevis eller uppgift är viktig kan det vara den avgörande pusselbiten i polisutredningen.
All bevisning som du kan dokumentera bör du dokumentera!
Ett bevis kan vara allt i från att du har berättat om händelsen för anhöriga eller vänner direkt efter brottet, trasiga kläder och saker, till kontoutrdag för pengar som har dragits olovligen. Det kan också vara en krossad ruta vid inbrott, sms eller chatt från gärningsmannen vid exempelvis hot eller ditt telefonsamtal till SOS.
Om du har fått inbrott, är det viktigt att du inte börjar lägga tillbaka saker som har rivits ut eller börjar städa. Du kan då förstöra bevisning i form av fingeravtryck, skospår och annan form av bevisning som polisen kan få fram med sina verktyg.
Om du har blivit utsatt för fysiska skador, är det viktigt att du dokumenterar det med bilder och besöker en läkare så fort som möjligt, så att läkaren kan skriva ett rättsintyg om dina skador. När en person har blivit utsatt för sexualbrott upplever alla sig äcklad och vill gärna ducha på en gång. Ingen kan tvinga dig att gå igenom en läkarundersökning, men det rekommenderas då läkaren kan dokumentera ex dna-spår.
Bevis i mobilen, om du har fått hot på chatt eller sms är det viktigt att du tar en screenshot för att dokumentera detta. Även om du vill radera det på en gång så är det viktigt att dokumentera det. Oftast tas en screnshot genom att hålla in både ”hemknappen” och ”startknappen” på mobilen samtidigt.
Det krävs inte att du lämnar in all bevisning på en gång i samband med polisanmälan, utan du kan succesivt komma in med ny bevisning. Det är dock fördelaktigt att lämna in bevisning så snart du kan. Om förundersökningen har lagts ned kan ny bevisning också leda till att utredningen tas upp igen.
När förundersökningen är klar
När förundersökningen är klar sammanställs den i ett så kallat förundersökningsprotokoll (FUP). Förundersökningsprotokollet är av stor vikt då detta ligger till grund för åklagarens bedömning om att väcka åtal mot den misstänkte eller ej. En åklagare får bara väcka åtal om han eller hon kan förvänta sig en fällande dom.