Åklagaren väcker åtal
Vad innebär att åtal väcks?
Om åklagaren bedömer att det finns tillräcklig bevisning för att den misstänkte ska kunna dömas väcker åklagaren åtal. Detta görs genom att åklagaren lämnar in en stämningsansökan till tingsrätten.
Åklagaren anger i stämningsansökan vilket brott stämningen gäller, samt en kort beskrivning av de händelsförlopp som åklagaren menar är den brottsliga gärningen som den misstänkte har gjort sig skyldig till.
I stämningsansökan framgår det även vilken bevisning som åklagaren har för den påstådda gärningen samt vilka som är brottsoffer, vittnen och misstänkt för brottet. Där kommer det även framgå om åklagaren eller ev målsägandebiträdet för skadeståndstalan för brottsoffret.
Vad händer efter att åklagaren har lämnat in en stämningsansökan?
När stämningsansökan har kommit in till tingsrätten, bestäms det en tid för huvudförhandling (rättegången). De som ska närvara för rättegången kommer få hem en kallelse med datum och tid och ja, du måste gå på rättegången även om det krockar med ditt jobb. Domstolen ersätter dig för inkomstbortfall.
Medhörning
Om du som brottsoffer är så rädd för den misstänkte att du inte kommer våga berätta sanningen, kan du begära medhörning. Det innebär att den misstänkte får gå ut från tingsrättssalen och sitta i ett annat rum, när du ska berätta om händelsen. Den misstänkte kan fortfarande höra vad du säger.
Om du vill begära medhörning måste du kontakta ditt målsägandebiträde eller åklagaren så snart som möjligt. Det är domstolen som beslutar om medhörning ska få ske.